Maatschappelijke trends die invloed hebben op de digitalisering van de bruidsmode industrie

on

In mijn recente artikel ‘je trouwjurk koop je anno 2019 online’ heb je al het een en ander kunnen lezen over de digitale ontwikkeling in de bruidsmode industrie. In dit artikel ga ik dieper in op (maatschappelijke) trends die hebben geleid tot deze ontwikkeling, die vreemd genoeg lijnrecht tegenover lijken te staan.

De paradox

Uit onderzoek blijkt dat bruiden van nu meer waarde hechten aan een betekenisvolle ervaring en belevenis, maar kopen zij tegenwoordig binnen een paar klikken hun trouwjurk online.

Dit klinkt niet erg logisch, een trouwjurk kopen is op zichzelf toch al een “ervaring” dat niet eens zozeer ‘gecreëerd’ hoeft te worden? In de bruidswinkel wordt er vaak een belevenis van gemaakt met familie en vrienden en zodra je ja hebt gezegd tegen de jurk komt de enthousiaste verkoopster gelijk met de champagne aan. Er vloeien wellicht wat tranen van geluk of juist van verdriet omdat er iemand mist, familiekwesties worden voor een dag even achterwege gelaten of zelfs bijgelegd en je beseft ineens in welke fase van je leven je nu bent, nu je in volle glorie voor de spiegel staat.

Afbeeldingsresultaat voor say yes to the dress kleinfeld reaction

Een emotionele rollercoaster, die je tegenwoordig prima kan vermijden door online (goedkoop) je bruidsjurk te kopen. Maar dat willen we toch eigenlijk helemaal niet, we zijn juist op zoek naar diepgang blijkt uit onderzoek. Is dit dan misschien een ervaring die je liever niet deelt via sociale media, omdat deze juist niet ‘gecreëerd’ is?

Betekeniseconomie & dematerialisering

De huidige betekeniseconomie is een maatschappelijke trend dat ons menselijk gedrag bepaalt. Hierbij streven we voornamelijk naar geluk en zijn we op zoek naar diepgang en betekenisvolle belevenissen. Op basis hiervan neemt de consument tegenwoordig beslissingen. Daarbij komt ook de maatschappelijke trend dematerialisering kijken waarbij ‘zin aan het leven willen geven’ en kwaliteit van leven belangrijk wordt gevonden. Dit leidt ertoe dat mensen bewustere keuzes maken.

Dit kan dus enigszins verklaren waarom de trend van online goedkope bruidsjurken kopen, blijft groeien. Bespaar je via internet bijvoorbeeld veel geld op je trouwjurk, die je toch maar een dag aanhebt, dan kun je meer besteden aan de belevenis van de bruiloft zelf. Een dag wat natuurlijk in het teken moet staan van geluk, liefde en plezier.

Sociale vergelijking via sociale media

Daarnaast richten bruiden zich op een trouwervaring die voldoen aan het ‘perfecte plaatje’ van sociale media. En duurdere bruidsjurken van luxe merken waar Instagram mee vol staat, worden langzamerhand ook steeds vaker online gekocht. Al deze perfecte plaatjes en bijzondere items die je soms alleen via internet vindt of kan verkrijgen, leiden er toe dat bruiden in spe ook zo een ‘bijzondere’ jurk willen. Want een trouwjurk met duizenden likes, dat wilt toch iedereen?

Wat dat betreft staat de sociale vergelijking via sociale media, lijnrecht tegenover betekenisvolle momenten willen ervaren en zin aan je leven willen geven. Op deze manier wil je liever voldoen aan het perfecte plaatje op sociale media, wat toch wat minder diepzinnig en betekenisvol is naar mijn inziens. Aan de andere kant gaan de betekeniseconomie en de sociale vergelijking een soort samen. Je mooie ervaringen deel je immers vaak via sociale media.

hgfdsa.png

Het gras lijkt toch altijd een beetje groener bij de ander. En probeer jij daarom net zo hard deze mooie ervaringen te creëren. Dus wellicht is sociale media wel de oorzaak van een (zogenaamde) betekenisvolle economie en dematerialiserende maatschappij? Iedereen wilt wat zin en betekenis aan zijn leven geven door óók die mooie reis te maken, net als dat meisje op Instagram. En iedereen wilt ook wel een avontuurlijke baan wat bijdraagt aan een stukje geluk, net als die vlogger. En ja, iedereen wilt ook de mooiste bruid zijn, net als..

Sociale media zou de eerste oorzaak kunnen zijn van de digitaliserende bruidsmode industrie. Zoals beschreven in mijn vorige artikel, kunnen retailers snel inspelen op mode trends, deze worden veelal van sociale media/internet gehaald en voor je het weet kun je het online bestellen.

gfhgd

Een simpelere verklaring voor de digitaliserende bruidsmode industrie, is wellicht het feit dat veel consumenten nu eenmaal van koopjes houden. We zijn niet allemaal op zoek naar ‘het gevoel en het moment’ in een winkel, maar zijn we toch wat nuchterder. Tot slot willen we allemaal wel iets exclusiefs voor weinig (of minder) en dan komt internet altijd goed van pas. Retailers begrijpen dat en spelen hier gewoon goed op in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s