Geld verdienen aan een social media verslaving, Facebook weet er alles van.

’s Avonds net voor je gaat slapen nog even in je Instagram- of Facebooktijdlijn kijken of je iets gemist hebt. Vervolgens kom je erachter dat je alweer een uur hebt zitten scrollen, terwijl je eigenlijk wilde gaan slapen. Waarschijnlijk herken je je hier wel in. Nederlanders besteden per maand gemiddeld 61 uur op hun smartphone. Bovendien zeggen veel jong volwassenen een social media verslaving te hebben.

Terwijl wij de nadelen van de smartphone en social media ervaren, geniet Facebook van de voordelen. Zij verdienen er namelijk geld mee. Ten koste van de gebruiker. Is dit rechtvaardig?

Social Media Verslaving.

Met de komst van social media zijn veel voordelen meegekomen. Je kan een nieuwe collega binnen een aantal klikken opzoeken, je netwerk uitbreiden of informatie vinden. Alleen vaak wordt vergeten dat dit ook een verslavende werking met zich mee brengt.

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat een op de tien gebruikers van social media zichzelf weldegelijk verslaafd vindt. Daarnaast zeggen bovengemiddeld veel jong volwassenen aan een social media verslaving te lijden.

De drang om iets te posten, de tijdlijn te blijven checken of een nieuwe story te delen is groot. Veel mensen geven aan zo’n één uur gebruik te maken van social media per dag. Daarnaast is er een grote groep mensen die meer dan drie uur per dag social media gebruiken. Dat is in de week al 21 uur. Verslaving valt dus zeker niet te ontkennen.

Het algoritme.

De tijdlijnen van Facebook en Instagram verschillen nogal als we kijken naar het algoritme. Facebook gooit sinds 2018 het roer om. Ze zorgen ervoor dat je meer berichten van vrienden ziet in plaats van berichten van bedrijven.

Wat beide algoritmen gemeen hebben is dat ze laten zien wat jij wilt zien. Kijk jij op Facebook of Instagram veel naar auto’s, dan krijg je auto’s te zien. Kijk je naar kleding, dan krijg je kleding te zien. Het klinkt als muziek in de oren, gezien het allemaal relevant voor je is. Echter is dit puur het commerciële spelletje van Facebook.

Het verdienmodel van Facebook.

Facebook verdient het meeste geld met haar advertentiemodel. Ze verzamelen zó veel persoonsgegevens dat ze de doelgroep van een adverteerder zeer specifiek kunnen bereiken. Dit is aantrekkelijk voor de adverteerder, maar wat minder voor de gebruiker.

Het Facebookalgoritme wordt telkens geoptimaliseerd met als doel: jou zo lang mogelijk op Facebook of Instagram houden. Hoe langer jij namelijk op het platform bent, hoe meer advertenties ze kunnen tonen. Met als eindresultaat: meer omzet voor Facebook.

Geld verdienen aan verslaving.

Kort samengevat wilt Facebook dus dat je langer op Facebook of Instagram blijft hangen. Puur zodat Facebook meer advertenties aan je kan tonen.

Dit brengt voor de gebruiker negatieve effecten met zich mee als gevolg van een socialmediaverslaving. Als we alleen naar Instagram kijken, heeft Instagram al 2,1 miljoen dagelijkse gebruikers in Nederland. Gezien één op de tien mensen verslaafd is, zouden dus 210.000 Nederlanders verslavingskenmerken hebben.

Bewustwording van social media verslaving

Is het rechtvaardig om zoveel geld te verdienen, terwijl je bewust bent van het feit dat mensen er verslaafd aan raken? Tabak, videogames en casino’s zijn ook zeer verslavend. De overheid zorgt, samen met deze organisaties, wel dat mensen daar bewust van zijn.

Facebook moet meer doen om verslaving tegen te gaan. De update met betrekking tot inzicht in je dagelijkse gebruik is al een stap in de goede richting. Simpele notificaties over hoelang je al op social media zit kunnen ook worden toegevoegd.

Facebook kan naar mijn idee nog veel meer doen om verslaving tegen te gaan. In samenwerking met de overheid kunnen ze het aantal verslaafde gebruikers verminderen met positieve effecten als gevolg.

Bronnen:

https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/20/opvattingen-over-sociale-media

http://www.bladendokter.nl/media-facebook-algoritme-2018/

https://www.frankwatching.com/archive/2018/10/05/25-instagram-statistieken-over-2018-infographic/

https://www.corinnekeijzer.nl/2018/08/22/hoeveel-nederlanders-hebben-een-instagram-account/#.XIpZHShKjDc

https://www.nu.nl/internet/5599793/nederlander-maandelijks-zestig-uur-online-smartphone.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s