Het geheim achter influencer marketing

We haten reclame en advertenties. Althans, dat roepen we continu. We worden overspoeld met advertenties van bedrijven die hun producten aan ons willen verkopen. Hoewel we denken dat we bestand zijn tegen al deze invloeden, is niets minder waar. Het feit dat je niet naar de winkel rent om een shirt te kopen nadat je een reclame van een modemerk ziet, maar wel een paar schoenen koopt die je heel toevallig voorbijzag komen op de Instagram-pagina van je favoriete acteur of actrice, is het bewijs daarvan. Sociale media is de manier geworden om reclame te maken. En dat gebeurt op een hele geniepige wijze: influencer marketing.

Wat is influencer marketing?
Anno 2019 kan je er niet meer omheen: influencer marketing is de manier om je producten te verkopen. Maar wat is het precies? De naam zegt het al: influencer marketing maakt gebruik van influencers, oftewel invloedrijke individuen. De term slaat vooral op beroemdheden en bloggers en vloggers met een groot bereik. Namen als Kim Kardashian, Nikkie de Jager, Anna Nooshin, Logan Paul, Monica Geuze en EnzoKnol worden vaak genoemd. Deze mensen hebben miljoenen en soms miljarden volgers op hun sociale media-kanalen en verdienen bakken met geld door producten aan te prijzen op deze kanalen. Denk aan gesponsorde posts op Instagram of YouTube-filmpjes in opdracht van een bepaald merk. Vaak hebben we niet door dat ze een product verkopen. Een voorbeeld hiervan is beautyvlogger Nikkie de Jager (beter bekend als NikkieTutorials) die van een cosmeticamerk een product opgestuurd krijgt en deze een glansrijke review geeft in haar YouTube-filmpje. Hoewel haar review oprecht overkomt, verkoopt ze aan haar 11 miljoen abonnees een product. Het gevolg? Miljoenen vrouwen kopen het desbetreffende product.

Influencers verkopen niet alleen producten, ze verkopen ook ervaringen. Een ander voorbeeld: vlogger Jack Harries staat bekend om zijn prachtige ‘travel-vlogs’. Hij reist stad en land af om de mooiste plekken te bezoeken en plaatst zijn ervaringen op zijn YouTube-kanaal. Reden genoeg om hem een gratis reis aan te bieden, dacht hotelketen Marriot. In ruil voor wat zakcenten en een overnachting in hun hotels, plaatste Jack een reeks filmpjes op zijn YouTube-kanaal, genaamd ’24 hours in’. In deze filmreeks brengt hij 24 uur in een stad door en laat hij doormiddel van een GoPro zien wat je allemaal kan doen binnen 24 uur. Deze filmpjes werden in totaal 3.1 miljoen keer bekeken. Lekker belangrijk, denk je, maar hierdoor raakten Jacks 3 miljoen abonnees geïnspireerd om ook op reis te gaan. En een kamer te boeken in het Marriot Hotel natuurlijk.

Cijfers
Het zijn vooral de jongere generaties (millennials en generatie Z) die gevoelig zijn voor influencer marketing. Deze groepen zijn het meest actief op sociale media en komen daardoor dagelijks in contact met allerlei vormen van influencer marketing. Uit onderzoek van Trendara – een bedrijf dat zich richt op trendwatching – blijkt dat 40 procent van de jongeren in de leeftijd van 13-20 jaar meer interesse heeft in een merk als het merk samen werkt met een influencer. Daarnaast kwam mediabedrijf Defy erachter dat jongeren tussen de 13 en 24 jaar gemiddeld 12 uur per week videocontent bekijken op YouTube en andere sociale media. Ook bleek dat 58 procent van de respondenten advertenties niet storend vinden, zolang hun favoriete influencer in de advertentie zit. Traditionele marketing is niet de manier om deze doelgroep te bereiken. De McCarthy Group deed hier onderzoek naar en kwam erachter dat 84 procent van de millennials niet van traditionele marketing houdt en deze vorm van marketing niet vertrouwt. Kortom: merken hebben influencers nodig om hun producten te verkopen aan jongeren.

Fail
Het implementeren van influencer marketing in een marketingstrategie gebeurt al jaren, maar een samenwerking met een bekende actrice, sporter, zanger, of vlogger is niet genoeg om de jongere doelgroep aan te spreken. Hoewel een influencer kan bijdragen aan naamsbekendheid, conversie en een beter imago, kan overtollig gebruik van gesponsorde content een averechts effect hebben. Men is vooral opzoek naar authenticiteit en oprechtheid. Een voorbeeld van een samenwerking die onder vuur lag: de samenwerking tussen de gezusters Kardashian en het merk Flat Tummy Co. Het bedrijf werkte samen met realitysterren Kim en Khloe Kardashian, die hun producten op hun Instagram-pagina’s plaatste. Het ging hierbij om afslankshakes en lolly’s die de honger stillen. Fans waren teleurgesteld en woedend dat de zussen producten aanprezen die schadelijk zijn voor het lichaam. Ze werden overspoeld met negatieve reacties op zowel Twitter als Instagram, maar het was actrice Jameela Jamill die hen erop wees dat de zussen vooral worden gevolgd door jonge vrouwen en dat de gesponsorde content een negatief effect heeft op het zelfbeeld van hun volgers. Een ander voorbeeld is de samenwerking tussen blogger Noor, beter bekend Queen of Jetlags, en het Rijksmuseum. Om meer jongeren aan te trekken, plaatste het Rijksmuseum een foto van Noor op hun Instagram-pagina. Klein minpuntje: het mooie plaatje was allesbehalve authentiek en oprecht. Het oogde te commercieel en nep, waardoor zowel Noor en het Rijksmuseum flink wat negatieve reacties kregen.

rijks
Bron: Instagram Rijksmuseum

kim
Bron: Instagram Kim Kardashian

jam
Bron: Twitter Jameela Jamil

Ga voor de micro-influencer
Om dit soort incidenten te voorkomen, richten bedrijven zich nu ook op micro-influencers. Dit zijn influencers met aanzienlijk minder volgers op Instagram dan de grote namen. Ze hebben tussen de 5000 en 50.000 volgers en worden door merken gebruikt om een specifieke doelgroep te bereken. Deze micro-influencers hebben allemaal een eigen niche; van literatuur tot mode, digitaal activisme, sport en voeding. Omdat ze minder volgers hebben, zijn micro-influencers juist meer betrokken bij hun volgers. Deze interactie is goed voor hun imago en zorgt ervoor dat hun betrouwbaarheid omhooggaat. Hoe minder commercieel de micro-influencer oogt, hoe meer waarde de volgers hechten aan de mening van de micro-infuencer. En dat is zeer gunstig voor het bedrijf dat met deze influencer samenwerkt. Ook kost een samenwerking met een micro-influencer minder geld. Een gesponsorde Instagrampost kost een bedrijf tussen de $100 en $500 als je 5000 volgers hebt. Een post door een mega-influencer kost een bedrijf tussen de $10.000 en $30.000. Scheelt toch even wat centen.

micro2Bron: Instagram thedailyte.a

micro1
Bron: Instagram Annreads

Benieuwd hoe jij een influencer in kan zetten om jouw bedrijfsdoelstellingen te behalen? Kijk dan even naar deze infographic. En mocht je zelf aan de slag willen als influencer, of wil je de Instagram-pagina van je bedrijf opleuken? In dit filmpje laat ik zien welke apps je daarvoor kan gebruiken. Vond je dit een nuttig artikel of heb je nog vragen en/of tips? Laat het weten in de comments!

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Anne schreef:

  Goed geschreven artikel! Wat nou als je als beginnende ondernemer helemaal geen budget hebt, maar wel een influencer wil inzetten? Is dat wel mogelijk? Ben benieuwd!

  Geliked door 1 persoon

  1. Charisse Stoffels schreef:

   Hi Anne! Thanks voor je reactie. En dat is zeker mogelijk. Beginnende ondernemers kunnen samenwerken met micro-influencers door gratis producten op te sturen. Het is een (soms) kosteloze manier om hun aandacht te trekken. Micro-influencers zijn doorgaans meer bereid om content te creëren voor geen of weinig geld; zij willen immers ook naamsbekendheid. Door bijvoorbeeld op de Instagram-pagina van het merk te verschijnen. Beantwoord dit je vraag een beetje?

   Like

 2. myrnaruhulesin schreef:

  Wat een interessant artikel om te lezen en inderdaad vandaag de dag kom je verschillende vormen van influencer marketing tegen vooral op sociale media. Echter heb ik nog nooit gehoord van micro-influencer. Ik vraag me af of de inzet van een micro-influencer effectiever is dan de inzet van influencer marketing. Is hier al onderzoek naar gedaan? Ben namelijk erg benieuwd of de inzet van een micro-influencer een positief verschil dan wel resultaat geeft ten opzichte van de influencer marketing.

  Geliked door 1 persoon

 3. Charisse Stoffels schreef:

  Hi Myrna, ik snap dat het werken met een micro-influencer ineffectief lijkt omdat ze aanzienlijk minder volgers hebben dan de mega-influencers. Er is zeker onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de micro-influencer, door Experticity. Daar kwam uit dat 82% van de consumenten eerder luisteren naar het advies van een micro-influencers, omdat deze het product daadwerkelijk hebben gebruikt. Het merendeel van de micro-influencers komt oprechter en betrouwbaarder over, omdat ze volgens de consument minder commercieel ogen. En dat is wat consumenten graag willen! Mocht je benieuwd zijn naar de andere uitkomsten van het onderzoek, dan kan je deze hier lezen: http://go2.experticity.com/rs/288-AZS-731/images/Experticity-KellerFaySurveySummary_.pdf?_ga=2.222175320.1922164868.1515233850-1299873601.1515233850

  Like

 4. isabelle schreef:

  Influencer marketing bestaat inderdaad al een tijdje. Denk je dat mensen op geef moment ‘influencer moe’ worden? Je hebt het over de betrouwbaarheid van micro-influencers en hun authenticiteit en betrouwbaarheid, maar wat als zij ook niet meer authentiek of betrouwbaar zijn?

  Like

  1. Charisse Stoffels schreef:

   Hey Isabelle, goede vraag. Ik denk dat er altijd wel een groep zal zijn die geïnteresseerd blijven in influencers, en zich ook laten beïnvloeden door de influencers. Anderzijds snap ik dat we ‘moe’ worden van de mega-influencers, omdat we inmiddels weten dat ze veel geld ontvangen voor gesponsorde content. Ik denk dat wanneer een micro-influencer niet meer authentiek of betrouwbaar oogt, dat er al een nieuwe micro-influencer – met dezelfde niche – opduikt, die deze kwaliteiten wel bezit. Mensen volgen meestal meerdere influencers op sociale media om die reden. Beantwoord dit je vraag een beetje?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s