123inkt de beste webshop? Niet op het gebied van persuasive design

Persuasive design staat tegenwoordig centraal op het gebied van websites en social media. De invloed ervan neemt steeds grotere vormen aan. Bekende namen maken er al enige tijd gebruik van en ook de minder grote bedrijven kunnen er niet tot nauwelijks meer omheen. Het hebben van een goede website en het daarop toepassen van persuasive design is noodzaak geworden. Zeker nu online shoppen een enorme groei doormaakt. Toch zijn niet alle bedrijven zich even bewust van het feit van persuasive design en hebben ze het idee dat een mooie website voldoende is voor het binnenhalen van klanten. Daar gaan ze de mist in.

Ten eerste, wat is persuasive design eigenlijk? Persuasive design is het beïnvloeden van bezoekers door het vergroten van het gebruiksgemak en het (onbewust) overtuigen van de bezoeker om de gewenste actie uit te voeren. Bedrijven met vele concurrenten moeten zich zien te onderscheiden. Persuasive design is een van deze manieren. Het is een belangrijke manier om je klant zo lang mogelijk vast te houden op je website en hem of haar aan te sporen tot het overgaan tot conversie. Het kan voor bedrijven enorm helpen om de conversiedoelen te realiseren. Voor webshops kan persuasive design aansporen tot meer aankopen en de terugkeer van klanten na hun aankoop bij het bedrijf.

Beïnvloedingsprincipes van Cialdini

Dan rijst natuurlijk de vraag hoe het zo effectief mogelijk in te zetten? Aan de hand van verbeteringen met betrekking tot het grote e-commercebedrijf 123inkt ga ik dat proberen duidelijk te maken. 123inkt is marktleider op het gebied van online verkoop van A-merk en huismerk inktcartridges, toners en fotopapier. De zes beïnvloedingsprincipes van psycholoog Robert Cialdini zijn inzetbaar om het design van je website zo effectief mogelijk te maken en de conversie te verhogen. Voor 123inkt is er één hoofddoel op het gebied van conversie en dat is het realiseren van verkopen. Op dit conversiedoel ga ik de beïnvloedingsprincipes van Cialdini toepassen, zodat 123inkt beter wordt op het gebied van persuasive design en zo meer producten gaat verkopen.

Dit artikel gaat niet in op alle beïnvloedingsprincipes van Cialdini, maar alleen op de drie belangrijkste voor 123inkt, namelijk de commitment en consistentie, wederkerigheid en autoriteit.

Consistentie en commitment

Cialdini beweert dat mensen behoefte hebben aan consistentie en commitment. Als men eenmaal ergens aan begint, moet het ook afgemaakt worden. Zodra de eerste stap is gezet, is de volgende stap sneller genomen. Dat zie je ook online veel voorkomen. Daar doen bedrijven ook hun voordeel mee door er op in te spelen. 123inkt doet hier nog te weinig mee. Ze zouden op de website het aangaan van een commitment aantrekkelijker moeten maken. Klanten hechten er waarde aan om snel te kunnen bestellen zonder helemaal een account aan te maken en te verifiëren. De snelheid van bestellen wordt steeds belangrijker online. 123inkt moet de websitebezoekers meer stimuleren om de stappen van het aanmaken van een account en het voltooien van een bestelling te nemen.

Bij 123inkt is het nu verplicht een account aan te maken om een bestelling te kunnen plaatsen. Als je een betaling wil doen, moet je per se een account aanmaken om de bestelling te kunnen plaatsen. Over het algemeen hebben de klanten daar weinig zin in tijdens een bestelling die ze na hun keuze van aankoop snel willen afronden. Eenmaal op de bestelknop gedrukt, heb je de eerste stap gezet naar het bestellen. Omdat ze die stap al hebben gezet, zullen veel klanten toch ook wel nog een account aanmaken. Men wil zo consistent willen blijven.

Het aanmaken van een account is bij 123inkt een flinke klus. Je krijgt een lang invulformulier voorgeschoteld. Alle benodigde informatie moet op één pagina worden ingevuld. Volgens Cialdini is het beter om het zo veel mogelijk op te delen. Als men het eerste gedeelte al heeft ingevuld en dan op ‘verder’ drukt en op de volgende pagina belandt met nieuwe velden, dan is het een minder grote stap om die ook nog even in te vullen. Je bent dan namelijk toch al bezig en de vorige stappen zijn al gezet. Consistent blijven om een commitment aan te gaan. 123inkt moet de lengte van het invulformulier dus beperken en het verdelen over meerdere pagina’s.

Ook het zo kort mogelijk houden van de invulopties en de hoeveelheid in te vullen velden is van belang voor het behalen van meer conversie. In de huidige tijd willen klanten zo weinig mogelijk tijd kwijt zijn aan dit soort relatief onbelangrijke verplichtingen. Alles moet zo snel mogelijk tegenwoordig. Een lang invulformulier met veel velden schrikt mensen af. 123inkt moet er dus voor zorgen zo min mogelijk informatie van de klant te vragen in zo min mogelijk ruimte op de pagina. Zie hier een voorbeeld van hoe ze dat zouden kunnen bewerkstelligen.

Voor:

Voor

Na:

Pagina 1:

Na

Pagina 2

Na

Wederkerigheid

Op het gebied van wederkerigheid tussen het bedrijf en de klant kan 123inkt ook nog stappen maken. Een bezoeker heeft behoefte aan connectie met het bedrijf. Cialdini meent dat je iets terug wil geven als je iets krijgt. Bijvoorbeeld het gratis verzenden van een bestelling naar de klant. Als webshop ben je blij dat er iemand iets bij je koopt en beloon je dit met het vergoeden van de verzendkosten. Dat doen veel bedrijven door het door te rekenen in de kostprijs van de producten, maar 123inkt (nog) niet. Boven de 50 euro betaal je €2,95 en daaronder €3,95. Voor de klant zou het een hoop schelen om niet extra kosten te betalen. Wel of geen verzendkosten is altijd een hobbel voor (potentiële) klanten om te bestellen of niet. 123inkt zou hier serieus over na moeten denken, omdat het kan schelen in het aantal bestellingen. De klant wil een bestelling doen bij jouw bedrijf en krijgt daarna goed nieuws dat het bedrijf de kosten voor verzending betaalt, dat maakt het dat de klant sneller bestelt. Het lijkt voor de koper dat het bedrijf deze kosten betaalt, terwijl het in werkelijkheid wordt doorgerekend in de prijs van de artikelen.

Naast het niet rekenen van verzendkosten voor klanten is ook het geven van een korting bij de volgende aankoop een optie voor 123inkt. Ook dit creëert een goede band met de klant. Op deze manier is het namelijk aannemelijker dat de klant terugkeert op de website en volgende bestellingen gaat doen met de verkregen korting.

Op deze manieren is er sprake van wederkerigheid en dit kan ook leiden tot een volgende vorm van wederkerigheid. Zo heeft de klant, na het zien van het niet hoeven betalen van verzendkosten of het krijgen van een korting, regelmatig het idee dat ze daar iets tegenover moeten stellen. Sommigen schrijven zich in voor de nieuwsbrief of kruisen aan via de mail op de hoogte te willen worden gehouden van deals en updates.

Voor:

Voor

Na:

verzendkosten

Autoriteit

Naast de beïnvloedingsprincipes wederkerigheid en commitment en consistentie, noemt Cialdini ook autoriteit. Daarmee doelt hij op het feit dat mensen graag het advies volgen van een absolute expert. Als bijvoorbeeld een hoogleraar of een bekend persoon een stelling inneemt nemen mensen dit eerder over. Men wil zich graag optrekken aan een persoon en daarmee ook een bepaalde waarde uitstralen.

123inkt zou hier ook meer gebruik van kunnen maken. Ze vermelden veel gewonnen prijzen om hun site, waardoor de mensen wel weten dat het betrouwbaar is, maar dat wordt niet bevestigd door experts per onderdeel of per product. Hier liggen nog kansen voor 123inkt. In de volgende voorbeelden laat ik zien hoe ze dat zouden kunnen aanpakken.

Voor:

Voor

Na:

autoriteit

123inkt heeft het in het algemeen al goed voor elkaar op het gebied van persuasive design, al zijn er nog wel wat verbeteringen door te voeren. Hun huidige design is simpel doch effectief, maar er is meer uit te halen voor het bedrijf. Nu zijn ze al meerdere jaren op rij benoemd tot beste webshop van Nederland, na het lezen van dit artikel kunnen ze zich ook de komende jaren handhaven tussen de top van de webshops.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s