5 manieren om premium content in te zetten voor jouw online platformen!

Tijdens mijn stage bij Media Primair krijg ik de opdracht om te kijken hoe andere tijdschriften of dagbladen gebruik maken van premium content op hun website. Media Primair heeft zelf namelijk meerdere tijdschriften onder hun naam staan en wil voor één van hun grootste titels, genaamd Hoefslag, graag gaan kijken of ze bepaalde content op de website achter slot en grendel kunnen zetten. Hiervoor ben ik gaan kijken naar andere tijdschriften, dagbladen en platformen die gebruik maken van premium content. Daar kwamen 5 interessante varianten uit voort die ik hieronder zal delen.

Blendle

Blendle is natuurlijk ondertussen een bekend fenomeen geworden. Je kunt via deze website van meerdere kranten, magazines en Amerikaanse magazines en kranten dagelijks, wekelijks, maandelijks, om de 2/3 maanden en jaarlijks artikelen lezen. Dit kan door geld uit je online portemonnee of door een Blendle Premium account. Wanneer je inschrijft op de website krijg je een gratis proefperiode voor Blende Premium en een online portemonnee. Deze portemonnee kun je aanvullen met geld tussen de €5,- en €50,- en gebruiken voor edities of losse artikelen die niet binnen je dagelijkse selectie vallen van Blendle Premium. Als je na de proefperiode lid blijft van Blendle Premium dan betaal je een maandelijks bedrag van €9,99 en krijg je een dagelijkse selectie van 20 artikelen. Als je toch niet doorgaat met Blendle Premium dan kun je dus alleen artikelen kopen vanuit je online portemonnee. Als je een artikel hebt gekocht wat je toch niet bevalt kun je het geld terugkrijgen tot 24 uur na de aankoop. Maar er geldt wel een fair-use-policy zodat mensen er geen misbruik van gaan maken. Ze hebben dus twee verschillende systemen van premium content die ze hanteren.

Metaal Magazine

Metaal Magazine van uitgeverij Eisma Mediagroep heeft onlangs een premium online omgeving gekregen. Dit betekent dat niet alle artikelen op de website toegankelijk zijn voor iedereen. Artikelen die onder de premium online omgeving vallen zijn uitgebreide journalistieke artikelen met inhoudelijke diepgang. Er blijft dus wel nieuws op de website voor iedereen beschikbaar maar voor de echt inhoudelijke en diepgaande artikelen zul je een abonnement moeten nemen op de premium online omgeving. Je kunt een apart digitaal abonnement nemen voor alleen de website of gewoon een compleet abonnement waarbij je ook het vakblad thuisgestuurd krijgt. Als je alleen voor een digitaal abonnement gaat kun je eerst een proefversie van drie dagen gratis proberen.

Tijdschrift.nl

Tijdschrift.nl is een website van het bedrijf Sanoma. Via deze weg bieden ze de vele tijdschriften die ze hebben ook online aan. Ook bestaat er een app van Tijdschrift.nl. Om gebruik te maken van de online diensten moet je eerst een Sanoma-account aanmaken. Met hetzelfde account kan er op maximaal 5 apparaten tegelijk worden gelezen. Via een mediakiosk op de website kan een digitaal abonnement worden afgesloten. Bij een bestaand printabonnement van geselecteerde tijdschriften kun je dit tijdschrift ook gratis digitaal lezen. Losse nummers van tijdschriften kunnen alleen via de app gedownload worden. Je moet dus eerst een account hebben om sowieso van de functies op de app of de website gebruik te kunnen maken.

NRC

Bij het NRC zijn ze meer gericht op abonnees. Dus wanneer je een abonnee van de krant bent met digitale toegang kun je alle artikelen op de website lezen. Je moet dan wel eerst even inloggen op de website. Dit hebben ze gedaan om de kwaliteitsjournalistiek, die veel tijd en geld kost om te maken, niet zomaar weg te geven. Wanneer je geen abonnement hebt met digitale toegang kun je elke maand maar een paar stukken gratis lezen. Daarna moet je eerst abonnee worden om toegang tot stukken te krijgen. Dit werkt dus weer anders dan het hierboven genoemde Metaal Magazine, want daar blijven er altijd artikelen op de website beschikbaar voor iedereen. Bij NRC krijg je maar een paar artikelen gratis en kun je daarna helemaal niets meer lezen. Ook kun je als niet-abonnee niet reageren op artikelen. Daarvoor moet je ook eerst een abonnement hebben. Hierdoor is de website van NRC heel exclusief en voor de betalende abonnee.

Bit Magazine

Bit Magazine van uitgeverij Eisma Horsesmedia heeft nog niet echt een uitgebreide strategie op het gebied van premium content. Maar sinds dit een directe concurrent van de Hoefslag is en ze wel actief zijn op dit gebied, is het ook interessant om deze variant van premium content te bespreken. Ze hebben 3 soorten abonnementsvormen. Het jaarabonnement voor print waarbij online ook inbegrepen zit, een online jaarabonnement waarbij je alleen online een abonnement hebt en een soort proefabonnement van 3 keer het tijdschrift in print wat automatisch stopt waarbij ook online inbegrepen zit. Als je op de website van Bit komt kun je wel alle artikelen lezen. Het voordeel met een abonnement is dat je ook het nieuwste nummer van Bit online kan lezen en zelfs toegang hebt tot het volledige archief vanaf het jaar 2013.

Dit zijn dus 5 manieren waarop je premium content kunt inzetten op jouw online platformen. Ken jij nog een andere manier waarop premium content wordt aangeboden? Laat het dan hieronder weten in de reacties!

Lees ook mijn andere artikelen: hier en hier!

Meer over mij weten? Klik dan hier!

Coverfoto is afkomstig van Pixabay.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s